Ikke alle merkevarer har den umiddelbare wow-faktoren som Red Bull eller Nike. Men selv “kjedelige” produkter, som tannbørster eller rengjøringsmidler, kan fortelle spennende historier. For eksempel klarte rengjøringsmiddelet Mr. Clean å skape en engasjerende Super Bowl-reklame som viste produktet i bruk gjennom en morsom og relaterbar historie om en hjelpsom, men uventet, helt. Nøkkelen er å bruke gode historiefortellingsteknikker som engasjerer og inspirerer publikum. Gjennom en blanding av kreativitet, relaterbarhet og emosjonell dybde kan selv hverdagslige produkter bli uforglemmelige. Her er noen tips til hvordan du kan gjøre selv de mest hverdagslige merkene minneverdige.

1. Kjenn grunnlaget for en god historie

Alle elsker en god historie, men hva gjør en historie bra? Det handler om å starte med en hovedkarakter som har et ønske eller et behov. Konflikten og reisen mot å oppfylle dette ønsket skaper spenning og driv. For eksempel kan du bruke heltehistorien som en mal, der merkevaren din hjelper kunden (helten) med å overvinne utfordringer. Tenk deg for eksempel en rengjøringsmerkevare som viser hvordan deres produkt hjelper en nybakt forelder med å skape et trygt og rent hjem for familien, til tross for hektiske dager og manglende tid. Et godt eksempel er Doves kampanje «Real Beauty», hvor de fremhevet ekte mennesker og deres reise mot å finne selvtillit. Det er denne reisen som skaper forbindelse og inspirasjon.

woman in black and white scarf driving car

2. Finn en kreativ og relaterbar vinkel

Hva er det unike med merkevaren din? Tenk utenfor boksen og bruk fantasien til å finne vinkler som folk kan kjenne seg igjen i. For eksempel kan en enkel produktfunksjon, som en støvsugers evne til å nå vanskelig tilgjengelige hjørner, bli til en stor fortelling om hvordan den forenkler hverdagen for travle familier. Sett deg ned med et team og brainstorming ideer – ofte kommer de beste historiene fra det mest uventede. Prøv teknikker som tankekart for å samle ideer, bruk en «six thinking hats»-tilnærming for ulike perspektiver, eller organiser en rollespilløkt der dere lever dere inn i kundens opplevelse. La kreativiteten flyte og våg å tenke stort.

3. Lag en sterk premiss

En premiss er essensen av historien din i én setning. Den hjelper deg å holde fortellingen fokusert. For eksempel: “En far lærer seg å lese for å kunne lese sønnens bok.” Dette gir umiddelbart en emosjonell tilknytning og setter tonen for kampanjen. Jo tydeligere premisset er, jo enklere blir det å skape en sterk historie rundt det.

4. Gjør historien menneskelig

De beste historiene er de som treffer oss på et menneskelig plan. Bruk ekte utfordringer og opplevelser som folk kan relatere seg til. Et eksempel er Guinness-reklamen der en vennegjeng spiller basketball i rullestoler for å inkludere en venn. Den rørende tvisten skaper en sterk følelsesmessig forbindelse. Menneskelige elementer gjør historier lettere å huske og deler dem mer autentisk med publikum.

woman in gray shirt and blue denim shorts sitting on ground

5. Vær subtil med produktet ditt

Ingen liker å bli solgt til. Historien din skal ikke handle om produktet, men om opplevelsen eller løsningen det gir. Chipotle gjorde dette briljant med sin kampanje “The Scarecrow”, der de promoterte verdiene sine gjennom en spillbasert historie uten å nevne produktene direkte. Kampanjen fokuserte på etiske matvalg og utfordringer i matindustrien, samtidig som den introduserte et engasjerende spill for publikum. Dette viser hvordan verdier kan være like viktige som selve produktet.

6. Overrask med en vri

Ikke gi bort alt med en gang. Bygg spenning og la publikum oppdage noe nytt underveis. Overraskelser skaper engasjement og holder folk interessert. En god vri kan være det som gjør at folk snakker om historien din lenge etter at de har sett den.

7. Bruk humor der det passer

Humor er en kraftig måte å bygge tilknytning på. DIRECTV’s reklamer, som viser absurde situasjoner som oppstår ved bruk av kabel-TV, er et godt eksempel på hvordan humor kan gjøre budskapet ditt minneverdig. Humor bryter isen og får publikum til å senke garden, noe som gjør det lettere å formidle budskapet.

8. Gjør det visuelt

Visuelle fortellinger er mer minneverdige enn tekst alene. Videoer og bilder kan formidle komplekse historier på sekunder. Bruk sterke visuelle elementer som forsterker historien din og fanger oppmerksomheten. Visuelle effekter kan også gjøre at historien din står ut i et overfylt medielandskap.

a woman smoking a cigarette in a hallway

9. Tilpass til målgruppen

Historien din må snakke direkte til de du vil nå. Tenk som målgruppen din – hva bryr de seg om, og hvordan kan merkevaren din passe inn i deres liv? Lag en persona og bruk denne som utgangspunkt for fortellingen. En persona kan hjelpe deg å forme historien ved å identifisere hva som virkelig betyr noe for målgruppen. For eksempel kan du trekke inn deres smertepunkter, som frustrasjon over ineffektive løsninger, eller deres drømmer, som et ønske om å få mer tid til familien. Ved å knytte historien til disse aspektene, kan du skape en fortelling som ikke bare engasjerer, men også treffer på et dypt, emosjonelt plan. En persona er en fiktiv representasjon av din ideelle kunde, basert på data og innsikt. Den kan inkludere detaljer som alder, interesser, utfordringer og hva som motiverer dem. For å lage en effektiv persona, samle informasjon fra kundeundersøkelser, analyser trender og legg til personlige trekk som gjør den levende. Dette hjelper deg å forme historien på en måte som resonnerer med målgruppen. Jo bedre du kjenner publikum, jo sterkere blir tilknytningen.

10. Legg til flere lag

Noen ganger kan en enkel historie bli enda mer effektiv ved å legge til flere lag. Kombiner humor med emosjon, eller overraskelser med fakta. Dette kan gi dybde til historien din og gjøre den mer minneverdig.

11. Avslutt med en handling

Etter at du har engasjert og inspirert, hva vil du at publikum skal gjøre? En god call-to-action (CTA) gir dem et tydelig neste steg, enten det er å laste ned en app, besøke nettsiden eller dele historien videre. En effektiv CTA er avgjørende for å omgjøre oppmerksomhet til handling. For eksempel kan en CTA som “Last ned vår gratis veiledning nå og kom i gang med bedre planlegging i dag” gi leseren en klar og umiddelbar handling de kan ta.

Oppsummering

Historiefortelling er en effektiv måte å engasjere publikum på, selv for merkevarer som ikke umiddelbart virker spennende. Ved å bruke disse teknikkene kan du skape kampanjer som ikke bare får oppmerksomhet, men som også blir husket lenge etterpå. Finn historien, gjør den ekte, og se merkevaren din skinne. Husk at hver historie er en mulighet til å bygge en varig forbindelse med publikum. Uansett hvor enkelt produktet ditt er, finnes det alltid en historie som kan gjøre det uforglemmelig.

Del denne historien, velg plattform!

Skrevet av:

Adrian Minde, stolt pappa, filmskaper, lærer, gründer, mediepotet, teknologi-nerd, spurs-fan, skiboms, syklist, vagabond og internett-nerd. Heng deg med på min ferd.

Kommentarer

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.