By Published On: oktober 11th, 20243,4 min read

Har du noensinne tenkt på å få sparepengene dine til å vokse uten mye innsats? Enten du planlegger for pensjon, drømmeferien eller et feriehus, er svaret enkelt: Begynn å investere nå. Hvert øyeblikk teller når det gjelder investering, og jo tidligere du starter, desto større potensial har sparepengene dine til å vokse over tid. I denne artikkelen forklarer vi hvorfor det er viktig å starte i dag, hvilke verktøy du kan bruke, og hva du kan gjøre hvis du begynner sent.

Hvorfor tiden er din beste venn når du investerer

Når du investerer, er tiden din største allierte. Jo lenger pengene dine er investert, desto mer kan de vokse gjennom rentes rente-effekten. La oss si at du investerer 100 000 kroner i et aksjefond med en gjennomsnittlig årlig avkastning på 7 %. Etter ett år vil beløpet ha økt til 107 000 kroner. Etter ti år har de opprinnelige 100 000 kronene vokst til nesten 200 000 kroner – uten at du har gjort noe annet enn å la pengene stå.

Dette er styrken ved å la pengene jobbe for deg over tid. Når du starter tidlig, gir du investeringene dine mer tid til å dra nytte av denne vekstkraften.

Eksempel: Linda og Kjetil

La oss se på tvillingene Linda og Kjetil. Linda begynte å investere som 15-åring, og satte inn 2 500 kroner månedlig i et globalt indeksfond frem til hun fylte 30. Deretter lot hun pengene stå investert til hun ble 65, uten å spare mer. Kjetil, derimot, ventet til han var 50 før han begynte å investere 10 000 kroner månedlig frem til 65-årsdagen.

Linda endte opp med 8,3 millioner kroner, selv om hun bare investerte 450 000 kroner totalt. Kjetil, som investerte 2,4 millioner over ti år, satt igjen med 5,1 millioner. Lærdommen er tydelig: Start tidlig og la pengene vokse over tid.

Hva kan du gjøre hvis du begynner sent?

Selv om det er fordelaktig å starte tidlig, er det ikke for sent å begynne senere i livet. Du kan fortsatt oppnå gode resultater ved å investere regelmessig eller med større engangsbeløp. Jo mer du investerer, desto raskere kan sparepengene vokse – spesielt hvis du øker investeringene underveis. For eksempel, hvis du investerer 1 000 kroner månedlig i 20 år, kan du ende opp med nesten 900 000 kroner, gitt en årlig avkastning på 7 %.

Risikoen ved å ikke investere

Å la være å investere kan være risikabelt på lang sikt. Selv om det kan virke trygt å ha pengene på en bankkonto, vil inflasjonen – prisstigningen på varer og tjenester – redusere kjøpekraften til sparepengene dine. Tenk på hvor mye en kroneis kostet for noen tiår siden sammenlignet med i dag. Uten investering risikerer du at pengene dine taper seg i verdi over tid, i stedet for å vokse.

Hvordan begynne å investere i aksjefond

For mange er aksjefond den enkleste måten å komme i gang med investeringer. Aksjefond består av aksjer fra flere selskaper, noe som sprer risikoen. Ved å investere i et bredt fond, som et globalt indeksfond, kan du dra nytte av den samlede veksten i aksjemarkedet. Det viktigste er å komme i gang, selv med små beløp i begynnelsen.

Start med en plan

Før du begynner å investere, er det lurt å ha en plan. Definer dine økonomiske mål – enten det er å spare til pensjon, et stort kjøp eller en drømmeferie. Bestem deg så for hvor mye du vil investere månedlig og hvilken risiko du er komfortabel med. Husk at aksjefond vanligvis gir høyere avkastning på lang sikt, men verdien kan svinge underveis.

Automatiser sparingen

En av de beste måtene å sikre regelmessig investering på er å opprette en fast spareavtale. Pengene trekkes da automatisk fra kontoen din og investeres i fondet, uten at du trenger å tenke på det. Denne «automatiske sparingen» hjelper deg å opprettholde investeringen, selv når aksjemarkedet svinger.

Oppsummering

Å begynne å investere er et av de smarteste valgene du kan ta for din økonomiske fremtid. Jo tidligere du starter, desto mer kan pengene dine vokse takket være rentes rente-effekten. Selv om du starter sent, kan du kompensere ved å investere mer regelmessig. Det viktigste er å komme i gang og la pengene jobbe for deg. Ikke la inflasjon og skatt redusere kjøpekraften din – start investeringen i dag.

Kilder:

Del denne historien, velg plattform!

Skrevet av:

Adrian Minde, stolt pappa, filmskaper, lærer, gründer, mediepotet, teknologi-nerd, spurs-fan, skiboms, syklist, vagabond og internett-nerd. Heng deg med på min ferd.

Kommentarer

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.