By Published On: oktober 21st, 20243,6 min read

Å imponere investorer handler ikke bare om antall lysbilder eller å følge strenge regler. Et godt pitch-deck formidler en tydelig, engasjerende historie som svarer på fire essensielle spørsmål:

  1. Hvilken mulighet har du oppdaget i markedet?
  2. Hvordan adresserer produktet eller tjenesten din denne muligheten?
  3. Hvor stort potensial har selskapet ditt for vekst?
  4. Hvorfor er du og teamet ditt best egnet til å gjennomføre dette?

Et velstrukturert pitch-deck gir investorene innsikt i både ideen din og forretningsstrategien. Mange gründere gjør feilen å lage for lange presentasjoner eller å utelate kritiske elementer som go-to-market-strategien. Faktisk mislykkes ni av ti selskaper i å presentere en effektiv plan for markedsintroduksjon. Dette er avgjørende for å vise hvordan du vil nå markedet og vokse.

La oss se nærmere på hvordan du kan lage et pitch-deck som virkelig fanger investorenes interesse, trinn for trinn.

1. Introduksjon: Den perfekte åpningssliden

Førsteinntrykket er avgjørende, og åpningssliden din vil være den som vises lengst under presentasjonen. Dette er din mulighet til å skape umiddelbar gjenkjennelse av merkevaren din. Åpningssliden bør inneholde logoen din og en enkel, fengende beskrivelse på 5–7 ord som klart definerer hva selskapet ditt gjør. Test gjerne denne beskrivelsen på flere personer for å sikre at den er lett forståelig.

2. Markedet: Selg problemet

Neste steg er å overbevise investorene om at du har identifisert et reelt problem i markedet. Beskriv de nåværende markedsforholdene og utfordringene kundene dine opplever. Underbygg påstandene dine med relevante data og eksempler. Et overbevisende problem gjør at løsningen din nærmest selger seg selv. Unngå å bagatellisere problemet – det skal være tydelig at dette er noe som haster å løse.

3. Produktet: Løsningen på problemet

Etter å ha etablert problemet, presenterer du løsningen din. Fokuser på produktets eller tjenestens fordeler. Unngå for mange tekniske detaljer – konsentrer deg i stedet om hvordan produktet ditt skaper verdi for kunden. Visuelle elementer som skisser eller prototyper kan være nyttige, men hold eventuelle videodemonstrasjoner korte. Inkluder også en oversikt over målgruppen din og gjerne en case-studie hvis du har muligheten.

4. Forretningsmodell: Hvordan tjener du penger?

Investorer må enkelt kunne forstå hvordan selskapet ditt vil generere inntekter. Forklar tydelig om inntektene dine er basert på abonnementer, transaksjoner eller andre modeller. Vær så konkret som mulig, og knytt inntektsstrømmene til en bærekraftig vekststrategi.

5. Veikart: Hva er neste steg?

Her beskriver du selskapets fremtidige planer. Veikartet ditt skal knytte nåværende produkter og tjenester til fremtidig vekst. Vis hvordan du planlegger å skalere for å nå nye markeder eller produktområder, og vær konkret på hvordan investeringen vil bidra til å realisere disse planene.

6. Go-to-market-strategi: Nøkkelen til suksess

Dette er en av de mest kritiske delene av pitch-decket. Mange selskaper feiler her ved kun å liste opp markedsføringsaktiviteter. Det er langt viktigere å vise en tydelig plan for hvordan du skal nå de første kundene og bygge et solid fotfeste i markedet. Hvordan skal du selge produktet ditt, og hvilke kanaler vil du bruke?

7. Markedsstørrelse (TAM): Hvor stort er potensialet?

Investorer ønsker å se hvor stort selskapet ditt kan vokse. Dette innebærer ikke bare å vise størrelsen på markedet, men også å indikere hvor stor andel du realistisk sett kan kapre. Beregn inntjeningspotensialet basert på produktet ditt og prismodellen.

8. Konkurrentanalyse: Hvorfor er dere bedre?

Her forklarer du hvorfor du og teamet ditt er best egnet til å løse problemet, og hvorfor din løsning er bedre enn konkurrentenes. Dette er stedet for å skille deg ut – vis hvilken innsikt eller teknologi som gir deg en fordel, og hva konkurrentene ikke har forstått.

9. Teamet: Hvem står bak?

Investorer satser like mye på teamet som på ideen. Presenter nøkkelpersonene i selskapet ditt, deres roller og erfaring. Vær ærlig om eventuelle mangler og vis hvordan du planlegger å fylle disse.

10. Forespørsel: Hvor mye kapital trenger du?

Avslutningsvis må du være tydelig på hvor mye kapital du trenger og hvordan du planlegger å bruke den. Beskriv hvordan investeringen vil bidra til å nå spesifikke milepæler, enten det er å oppnå produkt-marked-tilpasning, akselerere kundeanskaffelse eller øke omsetningen.

Oppsummering

Et godt pitch-deck er ikke bare en presentasjon, men en fortelling om ditt selskap, din visjon og din strategi. Ved å besvare de fire kjernespørsmålene og følge denne strukturen kan du maksimere sjansene dine for å sikre investeringer og oppnå suksess.

Lykke til med pitchingen!

Del denne historien, velg plattform!

Skrevet av:

Adrian Minde, stolt pappa, filmskaper, lærer, gründer, mediepotet, teknologi-nerd, spurs-fan, skiboms, syklist, vagabond og internett-nerd. Heng deg med på min ferd.

Kommentarer

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.