By Published On: februar 22nd, 20245,4 min read

Å starte et enkeltpersonforetak kan virke enkelt, men det er viktig å forstå hva det innebærer og hvilke steg du må følge. I denne guiden tar vi deg gjennom hele prosessen – fra regler og krav til registrering og kostnader.

Hva er et enkeltpersonforetak?

Et enkeltpersonforetak (ENK) er en selskapsform for selvstendig næringsdrivende, der én person eier og driver virksomheten. Som eier har du fullt økonomisk ansvar, hvilket betyr at du er personlig ansvarlig for foretakets gjeld og forpliktelser. Dette innebærer også at virksomhetens økonomi og din privatøkonomi er direkte knyttet sammen.

Hva koster det å starte et enkeltpersonforetak?

  • Registrering i Enhetsregisteret er gratis.
  • Registrering i Foretaksregisteret koster 2 656 kroner (digitalt) eller 3 250 kroner (papir).
  • Det er ingen krav om aksjekapital for enkeltpersonforetak, men du vil trenge midler til å dekke de første utgiftene i virksomheten, som for eksempel verktøy eller materiell.

Fordeler og ulemper med enkeltpersonforetak

Fordeler:

  • Enkel og rask etablering – registreringen er enkel, og oppstartskostnadene er lave.
  • Full kontroll og beslutningsmyndighet – som eier styrer du bedriften uten innblanding fra styre eller aksjonærer.
  • Mindre byråkrati og papirarbeid enn ved aksjeselskap (AS).
  • Ingen krav til aksjekapital eller innsending av årsregnskap til Brønnøysundregistrene.

Ulemper:

  • Ubegrenset personlig ansvar for foretakets gjeld – du er fullt økonomisk ansvarlig, og kreditorer kan gå etter dine private eiendeler hvis bedriften sliter.
  • Vanskelig å tiltrekke eksterne investorer.
  • Begrensede trygderettigheter sammenlignet med ansatte i aksjeselskap – du har ikke automatisk rett til sykepenger eller dagpenger, med mindre du tegner frivillige tilleggsforsikringer.

Steg-for-steg: Hvordan starte et enkeltpersonforetak

1. Registrering i Enhetsregisteret

For å starte enkeltpersonforetak, må du registrere virksomheten i Enhetsregisteret. Dette kan gjøres på nett via Altinn.no ved å bruke skjemaet «Samordnet registermelding». Følg disse stegene:

  • Gå til Altinn.no og logg inn med BankID.
  • Velg «Ny enhet» og velg «Enkeltpersonforetak» som organisasjonsform.
  • Fyll ut opplysninger om virksomhetens navn (som må inneholde ditt etternavn).
  • Beskriv hva virksomheten din skal drive med (f.eks. «Male hus»).
  • Oppgi kontaktinformasjon, men vær oppmerksom på at dette blir offentlig tilgjengelig.
  • Velg om du skal registrere foretaket kun i Enhetsregisteret (gratis) eller også i Foretaksregisteret (mot gebyr).

2. Registrering i Foretaksregisteret

Registrering av enkeltpersonforetak i Foretaksregisteret er ikke obligatorisk, med mindre du driver med spesifikke virksomheter som krever det (for eksempel å ta pant i varelager). Likevel kan det være fordelaktig å registrere seg, ettersom det gir beskyttelse av foretaksnavnet og en offisiell firmaattest.

3. Registrering i Merverdiavgiftsregisteret (MVA)

Hvis virksomheten din forventes å ha en omsetning på over 50 000 kroner i løpet av en 12-måneders periode, må du registrere deg i Merverdiavgiftsregisteret. Dette kan gjøres samtidig med foretaksregistreringen eller senere når du passerer grensen. Vet du allerede at du vil overskride beløpsgrensen, kan du søke om forhåndsregistrering.

  • Gå til «Registrering i Merverdiavgiftsregisteret» i Altinn-skjemaet.
  • Kryss av for om du forventer å passere 50 000-kronersgrensen, eller om du allerede har gjort det.
  • Hvis du ikke umiddelbart passerer grensen, kan du velge «Nei» og registrere deg senere.

4. Velg bedriftsnavn

Når du registrerer et enkeltpersonforetak, må firmanavnet inneholde etternavnet ditt. Dette er en viktig regel som skiller enkeltpersonforetak fra andre selskapsformer. Du kan for eksempel bruke «Snekker Hansen» eller «Olsen Malerservice». Det er også mulig å bruke kun etternavnet, men husk at dette ikke gir enerett til navnet med mindre du også registrerer det i Foretaksregisteret.

  • Sjekk tilgjengeligheten av navnet på Navnesøk.no for å sikre at det er ledig. Vurder også om du vil registrere et passende domenenavn for bedriften din.

5. Beskriv virksomheten

I skjemaet blir du bedt om å beskrive foretakets virksomhet. Her er det ikke nødvendig å være for detaljert – skriv kort og presist, for eksempel «male hus» eller «grafisk design». Denne beskrivelsen kan endres senere hvis virksomhetens fokus endres.

6. Fyll ut roller i foretaket

Som eier av et enkeltpersonforetak er du automatisk innehaver av foretaket. Du har muligheten til å legge til en daglig leder eller forretningsfører om ønskelig, men dette er ikke påkrevd. For de fleste enkeltpersonforetak er det tilstrekkelig med innehaverrollen alene.

7. Signér og send inn skjemaet

Etter å ha fylt ut all nødvendig informasjon, bør du grundig gjennomgå sammendraget av skjemaet for å sikre at alt er korrekt. Når du er fornøyd, signerer du elektronisk med BankID og sender skjemaet til Brønnøysundregistrene for behandling.

  • Behandlingstiden varierer, men tar vanligvis mellom 5 og 10 virkedager.

Når foretaket er godkjent og registrert, får du en melding om dette i innboksen din. Du tildeles da et organisasjonsnummer og kan starte driften.

Gratulerer! Du har nå lært hvordan du registrerer og oppretter et enkeltpersonforetak. Du er klar til å ta fatt på livet som selvstendig næringsdrivende.

Opprette en bedriftskonto

Selv om det ikke er påkrevd å ha en egen bedriftskonto for et enkeltpersonforetak, er det ofte fordelaktig. Ved å skille mellom privatøkonomi og bedriftens økonomi får du enklere oversikt over inntekter og utgifter, noe som kan gjøre regnskapsføringen betydelig mer oversiktlig.

For å opprette en bedriftskonto trenger du først et organisasjonsnummer, som du får etter registrering av foretaket. Deretter kan du kontakte banken din for å opprette en konto dedikert til bedriftens transaksjoner. Vær oppmerksom på at bankenes krav varierer – noen krever at foretaket er registrert i Foretaksregisteret, mens andre kun ber om organisasjonsnummeret fra Enhetsregisteret.

Tips:

  • Velg en bank med gode integrasjoner mot regnskapssystemer – for eksempel Fiken. Dette forenkler både økonomistyring og fakturering i fremtiden.

Skatt og moms for enkeltpersonforetak

Som eier av et enkeltpersonforetak er du personlig ansvarlig for skatt og moms. Det er viktig å forstå at foretakets inntekt inngår i din personlige økonomi, og du må selv sette av penger til skatt. Når du starter virksomheten, bør du sette deg inn i fradragene du har rett til. Driftskostnader kan trekkes fra overskuddet, noe som reduserer skattebelastningen.

Viktige punkter om skatt:

  • Du betaler ikke lønnsskatt som i et aksjeselskap, men skatt av overskuddet i foretaket.
  • Du må betale forskuddsskatt basert på forventet overskudd.
  • Fradrag kan omfatte kostnader til kontorutstyr, reiser og andre driftsrelaterte utgifter.

Enkeltpersonforetak er en enkel og rask måte å starte egen virksomhet

Å starte et enkeltpersonforetak er en rask og rimelig måte å komme i gang med egen virksomhet på. Prosessen tar bare noen minutter å fullføre online, og det stilles få krav sammenlignet med et aksjeselskap. For mange som ønsker å starte en småskala virksomhet eller teste ut en forretningsidé, er enkeltpersonforetak en utmerket løsning. Imidlertid, hvis virksomheten vokser eller risikoen øker, kan det være klokt å vurdere en overgang til aksjeselskap for å sikre bedre rettigheter og begrense personlig økonomisk ansvar.

Del denne historien, velg plattform!

Skrevet av:

Adrian Minde, stolt pappa, filmskaper, lærer, gründer, mediepotet, teknologi-nerd, spurs-fan, skiboms, syklist, vagabond og internett-nerd. Heng deg med på min ferd.

Kommentarer

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.